توانایی عضلات برای تولید انرژی با بیشترین سرعت و کمترین میزان اکسیژن را توان بی هوازی می گویند. توان بی هوازی کاربردهای بسیاری دارد و در ورزش های مختلف مانند بسکتبال، والیبال، فوتبال و … بیشتر به چشم می آید. خوب است بدانید که این فرایند آزمون های متفاوتی نیز دارد. در این مقاله سعی داریم که شما را با آزمون های توان بی هوازی و اطلاعاتی در مورد تمرینات بی هوازی آشنا کنیم.

آزمون های توان بی هوازی

توان بی هوازی آزمون های متفاوتی دارد. آزمون سرعت، آزمون پرش عمودی، آزمون پله و آزمون دوچرخه از رایج ترین آزمون های بی هوازی هستند. این آزمون ها از نظر میزان انرژی با هم تفاوت هایی را دارند. با ما همراه باشید که اطلاعات خود را در مورد آزمون های متفاوت توان بی هوازی بروز کنید و بتوانید به سهولت از طریق مشورت با فردی زبده آن ها را انجام دهید.

آزمون سرعت

این نوع تست نیروی لازم برای مسابقات سرعتی را فراهم می کند. در این آزمون موانع مختلف با ارتفاعات گوناگون به کار گرفته می شوند. هر شرکت کننده باید با بیشترین سرعت از روی موانع بپرد. بعد از تمام شدن دور اول و اندکی استراحت، همین عمل دوباره تکرار خواهد شد. ولی این بار از موانع با اندازه های دیگری استفاده می شود. سپس سرعت هر شرکت کننده برای هر مانع اندازه گیری خواهد شد.

آزمون پرش عمودی

این آزمون جز رایج ترین آزمون های توان بی هوازی محسوب می شود. در این نوع آزمون از دستگاه خاصی که ترازهایی بر روی آن قرار دارد، استفاده می شود. در آزمون پرش عمودی شخص باید کنار دستگاه بایستد و شانه دست چپ خود را به سمت دستگاه نزدیک کند و بپرد. برای دفعه دوم فرد باید جهت خود را عوض کند و حالتی خمیده به خود بگیرد. سپس دست راست خود را بالا بگیرد و دوباره پرشی را انجام دهد. در واقع در آزمون پرش عمودی تفاوت فاصله بین دو پرش اندازه گیری خواهد شد.

آزمون پله

در این نوع آزمون شخصی از فاصله 6 متری از سکویی قرار می گیرد و بعد از آن شروع به دویدن می کند. بعد از این که به پله اول رسید، باید پرشی با بیشترین سرعت را انجام دهد و 3 پله را با هم یکی کند. در واقع آن شخص پرش هایی بر روی پله سوم، ششم و نهم خواهد داشت. در این آزمون نیز وسیله ای الکترونیکی روی پله ها قرار گرفته می گیرد. در واقع زمانی که شخص پرش های خود را شروع می کند، سرعت او ثبت خواهد شد.

 

آزمون دوچرخه

این آزمون همان طور که از اسمش پیداست، روی دوچرخه ای انجام می شود. فرد ورزشکار باید با بیشترین سرعت به مدت 30 ثانیه پدال بزند. بعد از آن نیز باری به وزن  45 کیلوگرم یا بیشتر به دستگاه اضافه خواهد شد. در نتیجه فرد باید بتواند دفعه بعدی با بیشترین سرعت به پدال زدن خود ادامه دهد. در واقع در آزمون دوچرخه توانایی و مقاومت آن ها در بازه های زمانی مختلف سنجیده خواهد شد. آزمون دوچرخه از سخت ترین آزمون های توان بی هوازی است.

نکات مثبت تمرین های توان بی هوازی

در تمرین های بی هوازی شخص ورزشکار ممکن است بعد از مدتی انرژی کافی برای ادامه فعالیت را نداشته باشد. اگرچه تمرینات بی هوازی سخت و خسته کننده به نظر می رسند، ولی فواید و نکات مثبتی نیز دارند. شما می توانید با انجام تمرینات به نتیجه مطلوب خود برسید و جسم یا روح خود را تقویت کنید. در این قسمت مزیت های ورزش های بی هوازی به خوبی بیان شده اند.

باعث قوی شدن استخوان های شما می شوند

این تمرینات مقاومت استخوان های شما را بیشتر می کنند. در واقع هر چه قدر که استخوان های شما قوی تر شوند، به حتم آن ها کم تر در معرض پوکی استخوان قرار می گیرند. پس این تمرین ها سلامت فیزیکی و جسمی شما را افزایش می دهند.

 به شما در ثابت نگه داشتن وزنتان کمک می کنند

تمرینات توان بی هوازی نه تنها استقامت استخوان ها و بدن شما را بیشتر می کنند، بلکه عاملی موثر برای داشتن وزنی ایده آل هستند. به بیانی دیگر بعد از مدتی وزن شما ثابت خواهد شد. در واقع این نوع تمرینات باعث حذف چربی های ناحیه شکم می شوند.

سوخت وساز بدن را افزایش می دهند

این تمرینات باعث بیشتر شدن سوخت وساز بدن شما می شوند، زیرا آن ها نقش مهمی در عضله سازی دارند. خوب است بدانید که این تمرینات به شما کمک می کنند که کالری های اضافی و چربی های بدنتان را بسوزانید.

لاکتیک اسید بدن را مدیریت می کنند

این تمرینات می توانند لاکتیک اسید را کنترل کنند. در واقع این بدان معنی است که شما نه تنها می توانید فعالیت های ورزشی سخت تری را انجام دهید، بلکه قادر هستید از آن ها برای مدت زمان طولانی استفاده کنید.

افسردگی ها را کاهش می دهند

مطالعات و تحقیقات نشان می دهند که چنین تمرین هایی حال روحی شما را بهتر می کنند و همچنین شما را از اندوه و اضطراب دورنگه می دارند. بدیهی است روحیه شاد و مثبت تاثیر مستقیمی بر سلامت جسمی شما دارد.

از خطر ابتلا به بیماری ها جلوگیری می کند

همان طور که در بالا بیان کرده ایم، ورزش های توان بی هوازی باعث محکم شدن و قوی ماندن استخوان های شما خواهند شد. علاوه بر این انجام این ورزش باعث می شود که دیابت و حمله های قلبی را تجربه نکنید و همچنین بنیه قوی داشته باشید.

از مفاصل شما محافظت خواهد کرد

همان طور که در این مقاله مطرح شده است، تمرین های بی هوازی نقش مهمی در عضله سازی دارند. در واقع این خود سبب داشتن استخوان ها وعضله  های مقاوم می شود. خوب است بدانید که ورزش های  توان بی هوازی همیشه مفاصل شما را سالم نگه می دارند .در نتیجه شما در برابر آسیب و جراحت ها مقاومت بیشتری از خود نشان خواهید داد.

نکات منفی تمرین های توان بی هوازی

انجام دادن این تمرین ها ممکن است برای شما سخت و طاقت فرسا باشد. به همین دلیل این ورزش ها گزینه مناسبی برای مبتدیان نیستند. قبل از اینکه تمرین های بی هوازی را در برنامه ورزشی خود قرار دهید، حتماً باید با پزشک خود در خصوص آن ها صحبت کنید. همچنین بهتر است از مربی ورزشی خود بخواهید که تمرینات بی هوازی مناسبی را برای شما در نظر بگیرد.

در واقع این تمرینات باید به گونه ای باشند که بتوانند شما را به هدف خود نزدیک تر کنند. علاوه بر این مربی شما باید از تکنیک های خاصی در جهت آموزش این تمرین ها به شما استفاده کند و آن ها را به درستی به شما نشان دهد. همچنین انجام دادن تمرینات بی هوازی به روشی درست شما را از آسیب ها و خطرهای احتمالی دور نگه خواهد داشت. فراموش نکنید که اگر قصد انجام آزمون های توان بی هوازی را نیز دارید، حتما آمادگی ها و مراقبت های لازم به کار گیرید.

تعداد دفعات انجام تمرینات توان بی هوازی

تمرینات بی هوازی با تأیید پزشک مورد نظر و مربی شما می توانند به برنامه ورزشی شما اضافه شوند. اگر تمایل به انجام آن ها دارید، می توانید 2 یا 3 بار در هفته ورزش های توان بی هوازی را انجام دهید. سعی کنید بین روزهای تمرینی حتماً روزی را برای استراحت خود اختصاص دهید. پیشنهاد می شود که این تمرینات را هر روز انجام ندهید، زیرا ممکن است خطرناک باشد.

نمونه هایی از ورزش های توان بی هوازی

در واقع تمرینات توان بی هوازی با بیشترین نیرو در کمترین زمان ممکن انجام می شوند. ورزش های بیشماری در دسته تمرینات توان بی هوازی قرار می گیرند. از نمونه های آن می توان به شنا، دوچرخه سواری، وزنه برداری، دوومیدانی اشاره کرد.

تفاوت توان بی هوازی با توان هوازی

توان هوازی انرژی لازم را با استفاده از اکسیژن کافی تأمین می کند و به هیچ عنوان به منابع دیگری از انرژی نیاز ندارد. ولی در توان بی هوازی بدن شما به مقدار انرژی بیشتری در مقایسه با توان هوازی نیاز دارد. در واقع در این مرحله بدن انرژی مورد نیاز خود را از طریق سیستم هوازی تأمین خواهد کرد. دویدن و دوچرخه سواری نمونه هایی از توان هوازی هستند و طناب زدن مثالی از توان بی هوازی است. آزمون های توان بی هوازی نیز تفاوت هایی با آزمون های توان هوازی داند.

کلام آخر

تمرین های توان بی هوازی باعث می شوند که بدن و ریه های شما از اکسیژن موجود در ماهیچه ها استفاده کنند. برخی از افراد ممکن است به دلیل سخت بودن این تمرینات تمایلی به انجام آن ها نداشته باشند. ولی دنبال کردن تمرینات توان بی هوازی تاثیر چشمگیری بر سلامت شما خواهد داشت. همچنین آزمون های توان بی هوازی انواع مختلفی دارند که با استفاده از آن ها می توانید سلامت جسم و بدن خود را تأمین کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *